VISPRING & ULD

håndlavet

Hold dig varm denne vinter

Fra hjertet af Shetlandsøerne til Exmoors bakker, hvor højland møder strand, producerer disse unikke omgivelser med både barsk terræn og kystudsigt uld med kvaliteter, der er anderledes end noget andet. Vi kunne blive ved med at tale om uldens fordele, og derfor producerer vi hos Vispring madrasser lavet med håndplukket uld. Det giver ikke kun en blød og behagelig fyldning til senge, men det er også en bemærkelsesværdig temperaturregulator. Ved at bevise sine opvarmningsegenskaber gennem fårenes overlevelse af utallige hårde vintre er det kun naturligt, at det også er en af de mest populære valg til trøjer, sokker, hatte, tørklæder… du nævner det. Denne modstandsdygtighed er ikke bare en tilfældighed i naturen; det er videnskab. Den krøllede struktur af uldfibre skaber millioner af mikroskopiske luftlommer. Disse lommer fungerer som isolerende barriere og bremser varmeoverførslen, hvilket holder varmen inde.
Når vi går over i de koldere måneder om efteråret og vinteren, er det uvurderligt at forstå og udnytte naturens kraft til at holde sig varm.

Uld er naturlig og bæredygtig

Hos Vispring er vi stolte af vores bæredygtighed, hvor planeten er førsteprioritet. Vores madrasser er fremstillet udelukkende af naturlige og biologisk nedbrydelige materialer, og vores brug af uld er en del af denne filosofi. Så længe der er græs at æde og vand at drikke, vil får fortsætte med at producere en ny uld, der skal klippes hvert år. Produktionen af britisk uld har også et lavt kulstofaftryk fra mark til fabrik, og ved at bruge uld til at fremstille vores produkter hjælper vi den britiske landbrugsindustri med at komme sig efter sin skrøbelighed i de senere år. Uld er det naturlige valg til vores produkter; det er fornybart, rigeligt og produceres lokalt – hvad er der ikke at elske? Og det har mange flere egenskaber, der gør det til et optimalt materiale at lave madrasser af, læs her for at finde ud af mere.
Brug ulden i dit hjem
Uld spiller en betydelig rolle for at opnå en behagelig rumtemperatur, især når den bruges i gulve og indretning. Uldens medfødte egenskaber gør den til et fremragende isoleringsmateriale til vægge, lofter og gulve. Dens åndbarhed sikrer en konstant atmosfære, mens dens modstandsdygtighed mod skimmelsvamp og meldug garanterer lang levetid. Og hvis du leder efter at tætne irriterende træk, kan du prøve at lave dine egne uldtrækstoppere og placere dem ved døre eller vinduer. Alt i alt er uld en integreret komponent for en hyggelig og varm bolig.

HVAD ER ULD?

Shetland ulds styrke og spændstighed giver komfort og lang levetid i sengemadrasproduktionen, hvilket gør det til en perfekt ingrediens til vores karakteristisk luksuriøse senge.
Uld er en tekstilfiber, der stammer fra pelsen af en række dyr, herunder får, geder, alpakaer, kameler og andre.
Inden de varmere måneder bliver ulden håndklippet, derefter sorteres den, bearbejdes og ankommer til vores fabrik for at blive brugt til at fylde vores karakteristisk luksuriøse senge.
Uld er en unik fiber på grund af dens “krølle” og dens “DNA”, som er den bølgede tekstur og den ru overflade af fibrene.
Uldproduktion bruger langt mindre energi end produktionen af kunstige fibre. Det er også genanvendeligt og frigiver kvælstofrige næringsstoffer, når det bruges som kompost. Svært at antænde, uld smelter ikke eller udsender dampe, og keratin i fibrene gør det naturligt brandsikkert.
Uld er en af nøgleingredienserne i hver Vispring-seng, faktisk bruger vi utrolige 400 tons hvert år på hele sortimentet.

SHETLAND-FÅRENE

Shetlandsfår er smukke og venlige små får med en ekstremt blød uld. Disse kort-halede får kommer fra Shetlandsøerne i det nordlige Storbritannien. Historien om Shetlandsfårene begyndte med de indfødte får der siden neolitiske tider, (ca. 3900 f.Kr. og indtil ca. 1700 f.Kr ) som senere blev krydset med får, der blev bragt over af vikingerne under deres århundreder af udforskning og erobring. Disse får blev igen opdrættet med får fra de langhårede får, der blev introduceret i De Britiske Øer af romerne. Et par århundreder senere blev yderligere fårearter opdrættet i linjen af opfindsomme landmænd, der bragte uldfår fra Skotland. Tilsammen producerede disse forskellige fårslinjer en race af robuste små får med blød uld, perfekt egnet til Shetlandsøernes udfordrende miljø.
HVAD GØR SHETLAND-ULD SÅ SPECIELT?
Shetlandsfår har været kendt for deres meget bløde og velkrøllede fleece i generationer. Ulden er en af de fineste indfødte racer og viser forskellige farver og markeringer. Der er 11 hovedfarver og 30 anerkendte mønstre og markeringer. Takket være Shetland-racens græsningsmiljø har ulden naturligt udviklet sig til en meget blød og åndbar fiber. Dets styrke og spændstighed giver komfort og lang levetid i sengemadrasproduktionen, som simpelthen ikke kan opnås ved brug af syntetiske fibre. Shetlandstrik har den respekt, den fortjener, opnået fra mange generationer af hårdtarbejdende strikkere og landmænd, der producerer noget af den fineste blonder og Fair Isle-strik.

VISPRING OG SHETLAND-ULD

Lokal beskaffenhed er central for vores troværdighed hos Vispring. Vi køber 78 procent af vores materialer fra britiske leverandører, som vi har opbygget tætte relationer til. Dette inkluderer de britiske landmænd, der leverer vores uld.
Da vi først begyndte at købe uld fra Shetland, lærte vi om den vidunderlige arv og stolthed i uldindustrien der, men vi lærte også om industriens skrøbelighed på grund af de lave uldpriser. Vores værdisæt omfatter ikke kun materialet selv, men også de utrolige mennesker bag kulisserne; vi betaler selvfølgelig rimeligt, men vi stræber også efter at kaste lys over det utrolige arbejde, der går ind i produktionen af dette produkt, og som en del af en fair trade-politik har vi forpligtet os til at købe en betydelig mængde af Shetland Island-crofterens årlige klip.