Kantar senge undersøgelse
Hele syv ud af ti nordmænd er utilfredse med deres egen søvn flere gange om ugen.
Mere end halvdelen af alle kvinder siger, at de har kroniske søvnproblemer og næsten fire ud af ti mænd. Det viser en stor norsk søvnundersøgelse.
God søvn er vigtig for at fungere godt.
Når vi ser på andelen, der rapporterer kroniske søvnproblemer, er tallet alt for højt. Mere end hver tredje siger, at de er utilfredse med deres egen søvn næsten alle ugens dage. Det er overraskende høje tal. Næsten 60 procent af alle kvinder har svaret, at de føler sig for lidt udhvilede, og dem mellem 18 og 29, kæmper mest med det, siger Kurt-Arild Dahle, Marketing Manager hos Wonderland Beds of Norway
Unge kvinder og mænd over 40 er de mindst udhvilede
Syv ud af ti siger, at de har været utilfredse med deres søvn næsten alle ugens dage. Hele 47 procent af kvinderne og 33 procent af mændene siger, at de føler sig for lidt udhvilede, når de vågner. Mens det blandt kvinder er mellem 18 og 29 år, er 60 procent, der oftest oplever dette. Og af mændene er det dem mellem 40 og 49 år, er det 44% som oplever dette. Det viser den undersøgelse, Kantar har lavet for Wonderland.
Nordmænd skifter sjældent seng
En af årsagerne til dårlig søvnkvalitet kan være sengen. Mens nordmændene i gennemsnit skifter sofa hvert femte år, går der i gennemsnit over 16 år, før sengen bliver skiftet.
– Vi anbefaler, at sengen skiftes hvert 10. år og topmadrassen hvert femte år. Derudover ser vi, at alt for mange nordmænd lægger mere vægt på design og pris end at finde en seng, der er tilpasset sovestilling og kropstype. Når kunderne møder vores sengeeksperter, ændrer de ofte deres præferencer, siger Kurt-Arild Dahle.
Opsøg en ekspert
Kurt-Arild Dahle fortæller, at manglende viden og lav bevidsthed om sengevalg gør, at mange ikke får den optimale søvn.
– De færreste tænker på sovestilling, når de skal vælge seng, men det er vigtigt. En person, der ligger på ryggen, hvilket er 10 procent af de adspurgte i undersøgelsen, har brug for en anden seng end dem, der ligger på siden, hvilket var næsten tre ud af fire. Derudover har kropsvægten noget at sige om sengens hårdhed. Moderne senge har blandt andet et zonesystem, som er blødere under skuldrene og fastere under hofterne. De fleste har også justerbar fasthed under hoften, som giver dig mulighed for at tilpasse fastheden i sengen, så den er tilpasset brugeren. Heldigvis kommer mange butikker på besøg og får god vejledning, men desværre vælger nogle at købe online eller vælger uden vejledning at prøve sengen i en butik. Så kan valget føre til nedsat søvnkvalitet. Vi både interviewer kunderne og beder dem om at teste flere senge ordentligt, inden de træffer deres valg, så vi er sikre på, at investeringen bliver god, siger han.
Dyrere er ikke nødvendigvis bedre
Prisen på senge varierer betydeligt, men en højere pris garanterer ikke nødvendigvis bedre søvn. Investerer du mindst 25.000 i en dobbeltseng, er kvaliteten høj nok alligevel.
– Nogle synes nok, det er dyrt, men sengen er det møbel, de fleste af os bruger mest tid i om dagen. Når det er med til at forbedre nattesøvnen i ti år, betyder det, at det koster knap tre kroner per person per nat at have en seng, der ikke forringer søvnkvaliteten, siger han.
Medbring ikke en sammenklappelig seng til sommerhuset
Nogle der køber en ny seng, placerer den gamle på gæsteværelset eller i sommerhuset. Eksperten anbefaler det ikke.
– Det øger risikoen for dårlig søvn, enten for gæster eller når man slapper af på ferie eller i weekenden. Det hjælper ikke, at batterierne ikke er fuldt opladet, når ferien slutter, siger Kurt-Arild Dahle